Seurakuntia sinne, missä niitä ei vielä ole

Rohingya-muslimit ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan Myanmarista Bangladeshin puolelle. YK on nimittänyt kutsunut Myanmarin hallituksen toimia etniseksi puhdistukseksi.

Eteläisen Bangladeshin alueelle on elokuun jälkeen tullut noin 650 000 Rohingya-muslimia. He ovat joutuneet jättämään kotinsa ja elämänsä, ja elävät nyt pakolaisleireillä. Leireillä on suuri tarve perustarpeille, kuten vedelle, ruualle, hätämajoitustarpeille ja hygieniatuotteille. Leireillä kaivataan myös käymälöitä ja kunnollisia vesipisteitä, jotka myös estävät tautien leviämistä.

Bangladeshin hallituksen pyynnöstä Operaatio Mobilisaatio on toiminut leireillä, joissa muut järjestöt eivät vielä toimi. OM on myös tehnyt yhteistyötä muiden alueella toimivien järjestöjen kanssa auttaakseen mahdollisimman tehokkaasti. Suunnitelmissa on muun muassa luoda lapsille turvallisia alueita, joissa avustustyöntekijät voivat auttaa lapsia traumojen käsittelyssä ja tarjota heille tukeaan. Noin 14 prosenttia pakolaisista on yksinhuoltajiksi jääneitä äitejä, joten myös he tarvitsevat tukea. Lasten auttamisen kautta voidaan rakentaa luottamusta myös äitien kanssa.

Albania

  • Pieni vuoristoinen maa Adrianmeren rannalla
  • Eristyksissä kommunismin alla vuoteen 1991 saakka
  • Väkiluku 2,9 miljoonaa
  • Noin 60 % asukkaista muslimeita, katolisia ja ortodokseja yht. 17 %
  • Evankelisia kristittyjä noin 0,5 %

SEURAKUNTIEN ISTUTTAMINEN

OM aloitti seurakunnan istutustyön Länsi-Albaniassa heti 1990-luvun alussa. Työ alueella jatkuu yhä. Painopiste on niissä kylissä ja kaupungeissa, joissa on vain muutamia tai ei yhtäkään kristittyä. Työn tavoitteena on rohkaista ja tukea olemassa olevia pieniä seurakuntia ja perustaa uusia sinne, missä niitä ei vielä ole.

OM oli yksi ensimmäisistä lähetysjärjestöistä, jotka saapuivat Albaniaan kommunismin jälkeen. 1990-luvun puoleenväliin mennessä OM oli perustanut maahan neljä seurakuntaa. Seurakunnan istutus on edelleen Albaniassa tehtävän työn keskiössä. OM kouluttaa ja ohjaa paikallisia uskovia, jotta seurakunnat voisivat kasvaa albanialaisten johtamina. Vaikka kristittyjen määrä kasvaa Albaniassa, maassa on yhä monia, jotka eivät ole koskaan kuulleet evankeliumia.