Apua ja läsnäoloa pakolaisleireillä

Työ rohingya-pakolaisten parissa on muuttumassa pitkäjänteisemmäksi. Avustuskäyntien sijaan halutaan panostaa pitkällisempään läsnäoloon pakolaisleireillä.

Viime vuoden elokuusta lähtien OM:n yhteistyökumppani Bangladeshissa on lähettänyt tiimejä Dhakasta Cox Bazarin pakolaisleireille kerran tai pari kuukaudessa. Bangladeshin armeijalla on suuri rooli pakolaisleirien avustustyössä. Suhteet armeijaan ovat muodostuneet hyviksi, ja huhtikuussa saatiin pyyntö avustaa ruoan ja tarvikkeiden jakamisessa hädänalaisille perheille.

Tiimi jakoi tuhannelle perheelle muun muassa ruokaa, saippuaa ja sateenvarjoja. Sateenvarjot suojaavat paitsi monsuunisateilta, myös paahtavalta helteeltä ja auringonpaisteelta. Jakelun lisäksi tiimi vietti aikaa lasten kanssa kammaten heidän hiuksiaan, leikaten heidän kynsiään ja muuten kohdaten heitä. Tiimiläiset siunasivat lapsia hiljaisesti ja pyrkivät siihen, että lapset voivat kokea tulevansa nähdyiksi ja olevansa rakastettuja.

”Tiedämme, että emme voi paljoa, mutta tiedämme myös, että Jumala ei ole kutsunut meitä kääntämään katsettamme pois, vaan tekemään jotakin”, kertoo projektikoordinaattori, pastori Saul*. ”Kun rukoilemme ’tulkoon sinun valtakuntasi…’, mitä oikein rukoilemme? Onko taivaassa nälkää? Tai kodittomuutta? Ei. Jos kristittyinä rukoilemme tämän rukouksen, meidän tulee myös toimia.”

Työssä ollaan siirtymässä ajoittaisesta jakelutoiminnasta kohti pysyvämpää läsnäoloa leireissä ja yhteisöjen keskellä. Muutama työntekijä on tullut äskettäin Bangladeshiin tavoitteenaan rakentaa pysyvämpää työtä alueelle.

Sophia* on mukana pystyttämässä toimistoa Cox Bazarin lähelle. Hän liittyi mukaan jakelutoimintaan huhtikuussa. Sophia kertoo, että kun tiimiläiset tervehtivät naisia ja lapsia, suurin osa hymyilee takaisin. Sophia kokee, että leireissä on toivoa, mutta monsuunikauden alla myös paljon pelkoa. ”Se, mitä on juuri rakennettu, saattaa tuhoutua tulevien viikkojen ja kuukausien aikana”, hän kertoo.

Monsuunisateet ovat nyt alkaneet. Monsuunikausi kestää kesäkuusta lokakuuhun. Eri järjestöt ovat tehneet työtä monsuunikauteen varautumiseksi. Riskejä on kuitenkin paljon. Sateet voivat tuhota asuintelttoja ja kuivakäymälöitä sekä katkoa reittejä – apu ei välttämättä pääse paikalle teitä myöten, ja pääsy juomaveden luokse voi estyä. Taudit voivat levitä. Maanvyörymät saattavat erottaa perheitä.

Rohingyat ovat kuitenkin osoittaneet lannistumattomuutta. OM:n yhteistyöjärjestö katsoo jo nyt myös monsuunikauden jälkeiseen aikaan. Läsnäolon pakolaisten keskuudessa on tarkoitus jatkua myös monsuunisateiden mentyä.

*nimet muutettu

Teksti: Hannah Nagel / OM
Kuva: Garrett N. / OM

Rohingyat

  • Pieni etninen ryhmä Myanmarin pohjoisosissa Rakhinen osavaltiossa, Bangladeshin vastaisella rajalla
  • Pääosin muslimeja
  • Elokuun 2017 jälkeen noin 700 000 rohingyaa paennut väkivaltaisuuksia Bangladeshin puolelle
  • Bangladeshin pakolaisleireissä on ahdasta ja pulaa perustarvikkeista

AVUSTUS- JA KEHITYSYHTEISTYÖ

Jumalan rakkaus kutsuu auttamaan hädän ja katastrofien keskellä. Emme halua luovuttaa puutetta ja tuskaa kohdatessamme, vaan haluamme palvella hädän keskellä ja köyhien, syrjäytyneiden sekä unohdettujen parissa. Miljoona sanaa rakkaudesta ei auta, jos rakkaus ei tule todeksi teoissa.