Seurakuntia sinne, missä niitä ei vielä ole

Ateistinen Albania eli eristäytyneenä kommunismin alla vuoteen 1991 saakka. Nykyään yli puolet väestöstä on muslimeita, kristittyjä on vähemmistö. Useimmille uskonnot ovat lähinnä kulttuuriperintöä.

Ateistinen Albania eli eristäytyneenä kommunismin alla aina vuoteen 1991 saakka ja on historiansa vuoksi yksi Euroopan köyhimmistä ja vähiten kehittyneistä maista. Yli puolet Albanian väestöstä on muslimeita; katolisia ja ortodokseja on vajaa viidesosa. Evankelisia kristittyjä maassa on alle prosentti. Useimmille albanialaisille uskonnot ovat lähinnä kulttuuriperintöä. Ihmisten maailmankuvaan liittyy runsaasti taikauskoa.

OM aloitti seurakunnan istutustyön Länsi-Albaniassa heti 1990-luvun alussa. Työ alueella jatkuu yhä. Painopiste on niissä kylissä ja kaupungeissa, joissa on vain muutamia tai ei yhtäkään kristittyä. Työn tavoitteena on rohkaista ja tukea olemassa olevia pieniä seurakuntia ja perustaa uusia sinne, missä niitä ei vielä ole.

Pari vuotta sitten OM aloitti pienessä pohjoisalbanialaisessa kaupungissa työn, joka tähtää seurakunnan syntymiseen. Asukkaita kaupungissa on vajaat 5 000, mutta se on alueen kyläkeskus ja vaikutuspiirissä on yli 70 pienempää kylää. Kaiken kaikkiaan alueella asuu noin 60 000–70 000 ihmistä. Lähimpään suurempaan kaupunkiin on noin 30 kilometrin matka, ja siellä sijaitsee myös lähin evankelinen seurakunta. Seurakunnan istutustyötä tehdään yhteistyössä tämän paikallisen seurakunnan kanssa.

Kaupungin katujen varret ovat täynnä kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Ympäröivien kylien asukkaat hoitavat päivittäiset ostoksensa täällä ja poikkeavat samalla kampaajalle tai terveyskeskukseen. Alue on myös turistien suosiossa: Alueen luonnonpuistot ja vuoristoiset maisemat houkuttelevat etenkin ulkomailla asuvia albanialaisia lomalle Pohjois-Albaniaan.

Suurin osa alueen asukkaista on muslimitaustaisia, lisäksi joukossa on joitakin katolilaisia.

Työ lähti liikkeelle pienestä. Työntekijät opiskelivat kieltä ja rukoilivat alueen puolesta. Viime syksynä järjestettiin tapahtuma, johon osallistui paljon lapsia ja myös joitakin aikuisia.

Syksyllä 2017 OM aloitti kuukausittaisten ruokapakettien jakamisen alueen köyhimmille perheille. Ruokajakelun kautta OM:n työntekijät tutustuivat kolmeen perheeseen, jotka asuvat samalla alueella ja ovat sukulaisia keskenään. Nykyään työntekijät käyvät vierailulla perheiden luona viikoittain ja järjestävät ohjelmaa lapsille. Mukaan tulee myös albaniaa sujuvasti puhuva vapaaehtoinen yhteistyöseurakunnasta.

Lapset ovat OM:n Albanian tiimin sydämellä muutenkin. Tavoitteena on löytää sopiva vuokratila, jossa voitaisiin järjestää viikoittaista lasten ohjelmaa. Tila voisi palvella myös muussa käytössä. Siellä voitaisiin esimerkiksi järjestää englannin kielen opetusta.

Teksti: OM
Kuva: Junsung Ju / OM

Albania

  • Pieni vuoristoinen maa Adrianmeren rannalla
  • Eristyksissä kommunismin alla vuoteen 1991 saakka
  • Väkiluku 2,9 miljoonaa
  • Noin 60 % asukkaista muslimeita, katolisia ja ortodokseja yht. 17 %
  • Evankelisia kristittyjä noin 0,5 %

SEURAKUNTIEN ISTUTTAMINEN

OM aloitti seurakunnan istutustyön Länsi-Albaniassa heti 1990-luvun alussa. Työ alueella jatkuu yhä. Painopiste on niissä kylissä ja kaupungeissa, joissa on vain muutamia tai ei yhtäkään kristittyä. Työn tavoitteena on rohkaista ja tukea olemassa olevia pieniä seurakuntia ja perustaa uusia sinne, missä niitä ei vielä ole.

OM oli yksi ensimmäisistä lähetysjärjestöistä, jotka saapuivat Albaniaan kommunismin jälkeen. 1990-luvun puoleenväliin mennessä OM oli perustanut maahan neljä seurakuntaa. Seurakunnan istutus on edelleen Albaniassa tehtävän työn keskiössä. OM kouluttaa ja ohjaa paikallisia uskovia, jotta seurakunnat voisivat kasvaa albanialaisten johtamina. Vaikka kristittyjen määrä kasvaa Albaniassa, maassa on yhä monia, jotka eivät ole koskaan kuulleet evankeliumia.