Ei arvoton, vaan rakastettu

OM:n työntekijät tutustuvat yhteiskunnan halveksimiin naisiin ja osoittavat näille, että he ovat rakastettuja.

Prostituutio on yleistä Keski-Aasiassa siitä huolimatta, että paikallinen häpeän ja kunnian kulttuuri ei suhtaudu siihen myönteisesti. Prostituoituja halveksitaan, mutta ilmiönä prostituutioon suhtaudutaan välinpitämättömästi.

Lapset kulkevat kadulla prostituoitujen lähellä avaimia kilistellen – he kertovat ohikulkijoille, että naiset ovat tarjolla. Perheitä käy ostoksilla basaareissa aivan bordellien vieressä. Toisinaan illansuussa bordelleihin saapuu autoja täynnä miehiä – isät tai sedät tuovat suvun nuoria miehiä ”aikuistumisriittiin”.

”Kuinka tavalliselta prostituutio mahtaakaan tuntua, kun se on tällä tavalla osa lapsuutta ja nuoruutta?” OM:n työntekijä Amelia* pohtii. Hän on tehnyt työtä prostituoitujen parissa Keski-Aasiassa kahden vuoden ajan. ”Rukoilen, että miehet ymmärtäisivät, että seksissä ei ole kyse tästä. Seksissä tulisi olla kyse rakkaudesta, perheestä – jostain, mikä tapahtuu vaimon kanssa.”

Suurimmalle osalle prostituoiduksi päätyneistä naisista kyse on selviytymisestä. He ylittävät kaupunkien ja maiden rajoja paremman elämän toivossa tai elättääkseen lapsensa.

”Ennen kuin naiset jättävät prostituution, heidän täytyy uskoa, että heillä on muita vaihtoehtoja. Heidän täytyy uskoa, että he ovat arvokkaita”, Amelia painottaa.

Jään rikkomista

OM:n tiimi pyrkii tutustumaan sekä alalle päätyneisiin naisiin että niihin, joilla on suuri riski päätyä prostituoiduiksi. He keskustelevat naisten kanssa ja rukoilevat heidän puolestaan. Toisinaan tiimiläiset vierailevat bordellissa – istuutuvat taukotilaan, rukoilevat ja odottavat, että naiset lähestyvät itse heitä.

”Jos alat vain jutella jonkun kanssa, sinuun suhtaudutaan epäluuloisesti”, Amelia kertoo. Onkin parempi pyytää apua tai kysyä jotakin. Tiedustelut hyvästä ruokapaikasta tai sopivasta taksimatkan hinnasta rikkovat jään.

”Naiset ovat avuliaita”, Amelia sanoo. ”Vaikka he ovat kokeneet vaikeita asioita, heidän sydämensä ei ole täysin sulkeutunut. He ovat edelleen valmiita auttamaan tuntematonta.”

Usein keskustelu pysyy pinnallisena ja koskee esimerkiksi hiusmuotia tai lapsia. ”Tällä tasolla voidaan pysyä vuosi tai kaksi ennen kuin naiset luottavat tarpeeksi kertoakseen, että haluaisivat jättää prostituution”, Amelia kertoo.

Eräässä bordellissa naisten taukopaikkana on kahvila, jossa tiimiläiset usein istuivat ja rukoilivat, että Jumala antaisi tavan puhua naisille. ”Pitkään mitään ei tapahtunut – me rukoilimme naisten puolesta, mutta emme varsinaisesti kohdanneet heitä.”

Eräänä iltapäivänä tilanne muuttui. Amelia meni kahvilaan toisen tiimiläisen kanssa. Paikalla oli vain nainen, joka tarjoili kahvia ja teetä. Amelia ja hänen työtoverinsa pyysivät naista istumaan heidän kanssaan ja auttamaan heitä paikallisen kielen harjoittelussa.

”Kun muut naiset tulivat paikalle, he tulivat hänen luokseen ja samalla meidän luoksemme. He alkoivat jutella kanssamme.” Ratkaisu uusien ihmissuhteiden muodostumiseksi osoittautui jälleen yksinkertaiseksi. ”Täytyi vain kysyä apua. Jos nöyrrymme, voimme saada yhteyden muihin ihmisiin paljon helpommin.”

Kun seurakunta välittää – ja kun se ei välitä

Rosanna* on yksi Amelian kaupungilla kohtaamista naisista. Hän puhuu välillä venäjää, välillä englantia. Yleensä naisten tausta on melko samantyyppinen, mutta Rosannan tarina yllätti. Hänellä on korkeakoulututkinto kielten opiskelusta, ja hän oli asunut ja työskennellyt toisessa kaupungissa – tehden raamatunkäännöstyötä.

“Suuri osa naisista ei ole täysin rehellisiä meille, erityisesti aluksi. Mutta jos tämä pitää paikkansa, se on erittäin surullista. Miksei kukaan huolehtinut hänestä, kun hän muutti toiseen kaupunkiin?”

Naisten tarinat lannistavat ja ongelma on laaja, mutta Amelia on nähnyt Jumalan toimivan synkältäkin näyttävissä tilanteissa. Kerran uusi parittaja kielsi tiimiläisiä tulemasta bordelliin, jossa he olivat tutustuneet useampaan naiseen. ”Olimme viettäneet paljon aikaa näiden naisten kanssa, ja nyt koko palvelutyö oli uhattuna”, Amelia kertoo.

Tiimiläiset rukoilivat ja pyysivät ystäviään rukoilemaan. Kun he jonkin ajan kuluttua palasivat bordelliin, ongelmia aiheuttanut parittaja oli menettänyt valtansa. Lisäksi yksi naisista oli jättänyt paikan ja pieni paikallinen seurakunta oli ottanut vastuun hänen kuntouttamisestaan tarjoten apua työn ja majoituksen löytämisessä.

Amelia ei voi kuin ihmetellä, miten monin tavoin Jumala vaikutti tilanteessa. Erityisen hienoa on se, miten paikallinen seurakunta tarjosi apuaan.

OM pyrkii puhumaan naisten puolesta alueen seurakunnissa, jotta uskovat astuisivat esiin. ”Että uskovat olisivat erilaisia kuin muut ihmiset, eivätkä vain kulkisi naisten ohi, vaan näkisivät heidät Jumalan rakastamina ihmisinä.”

*Nimi muutettu

Teksti: Nicole James
Kuva: OM

Keski-Aasia

  • Alueen määritelmiä useita
  • Määritelmästä riippuen kaikki tai suurin osa alueen valtioista entisiä neuvostotasavaltoja
  • Valtauskonto islam
  • Islamiin sekoittunut erilaisia kansanuskomuksia

OIKEUDENMUKAISUUS

Oikeudenmukaisuus on tärkeää Jumalalle. Sen vuoksi mekin haluamme tehdä työtä oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Voimme vaikuttaa oikeudenmukaisuuden toteutumiseen maailmassa, vaikka se tarkoittaisi vain yhden ihmisen elämän muuttamista kerrallaan.

Oikeudenmukaisuuden puolesta toiminen ei tarkoita puuttumista ainoastaan helposti nähtävissä oleviin, konkreettisiin ongelmiin. Tavoitteena on vaikuttaa myös epäoikeudenmukaisuutta aiheuttaviin yhteiskunnan syvempiin rakenteisiin.