Hidastamisen tärkeys

Yhdysvaltalainen Donna* työskentelee OM:n tiimissä Laosissa ja opettaa osa-aikaisesti englantia paikallisessa lukiossa. Arjen keskellä hän oppi jotain tärkeää elämästä.

Eräänä iltana pyöräilin kohti tanssituntiani. Poljin vähän nopeampaa, sillä Laosissa oli alkanut viileämpi jakso; lämpötila oli noin 20°C ja tuuli oli viileä. Useita munkkiluostarin noviiseja pyöräili edelläni kirkkaissa, oransseissa kaavuissaan – jo jonkin aikaa olin nähnyt heidät viikoittain matkallani tanssitunnille. Hiljensin vauhtia heidät ohittaessani. Tervehdimme toisiamme ja jatkoimme polkemista samaan suuntaan. Laosissa pyöräily on yleinen tapa liikkua, ja se tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden kohdata muita. Tähän mennessä olin jo oppinut noviisien nimet ja tiesin, missä he opiskelivat. He tiesivät minusta sen, että opetin tanssia ja pyöräilin kovaa.

”Mitä opetat tänään”, yksi noviiseista kysyi.

”Tänään valmistaudumme joulujuhlaan. Haluaisitteko tulla sinne?”, tiedustelin.

”Voimmeko me tulla?”, toinen noviiseista kysyi. Kaikki näyttivät yllättyvän kutsusta.

”Kyllä, koko kylä on kutsuttu”, vastasin.

Noviisit sanoivat olevansa kiinnostuneita tulemaan, mutta heidän pitäisi ensin kysyä lupaa osallistua opettajaltaan, vanhemmalta munkilta. Hymyillen tiemme erkanivat. Tunsin oloni lämpimämmäksi.

Kohtaaminen muistutti minua siitä, miten tärkeää on antaa aikaa juttuhetkille ympärilläni olevien ihmisten kanssa, vaikka joskus kyse olisi vain minuuteista. Loppujen lopuksi ei ole niinkään tärkeää, mitä teemme, vaan miten elämme. Tämä on helppo unohtaa, kun tehtävät usein valloittavat mielen.

Laosissa olen oppinut, että laatuaika Jumalan kanssa synnyttää laatuaikaa ympärilläni olevien ihmisten kanssa – vaikka kyse olisi vain pyöräilevän kanssakulkijan tervehtimisestä tai teehetkestä naapurin kanssa. Kun noudatan kutsua rakastaa ihmisiä ympärilläni, voin ottaa askeleen taaksepäin ja ihmetellä, miten Jumala avaa ovia, joita en tajunnut olevankaan.

*nimi muutettu

Teksti: OM
Kuva: Ellyn Schellenberg / OM

Laos

  • Sisämaavaltio Kaakkois-Aasiassa
  • Itsenäistyi Ranskasta 2. MS jälkeen
  • Väkiluku n. 7 milj.
  • Valtauskontona theravada-buddhalaisuus