Joen varrelta

Mosambikilainen Amina on leskeksi jäänyt viiden lapsen äiti. Hän asuu lastensa kanssa Mocuban alueella lähellä jokea. Idai-hirmumyrsky iski alueelle, mutta Amina lapsineen selvisi hengissä. ”Olen kiitollinen siitä, että lapseni ja minä olemme turvassa”, Amina kertoo.

Viikkoa ennen kuin Idai-sykloni muuttui kategoria nelosen myrskyksi ja aiheutti rankat tulvat Beiran kaupunkiin, se iski Mocuban seudulle. Kovat sateet tekivät liikkumisesta lähes mahdotonta.

Eräänä yönä satoi ja tuuli kovaa, ja Aminan lapset tulivat omasta makuuhuoneestaan Aminan huoneeseen. Siellä he kaikki istuivat hereillä, kykenemättä nukkumaan. Amina pelkäsi ja koki itsensä avuttomaksi. Muuta ei voinut tehdä kuin odottaa, että myrsky menisi ohi. Tuona yönä talo romahti lastenhuoneen kohdalta. Seuraavana päivänä jäljellä oleva huone sortui – onneksi perhe oli kuitenkin silloin ulkona talosta.

Huonekalut saatiin pelastettua ja vietiin ystävän kotiin suojaan. Vesi tuhosi suuren osan pienemmistä tavaroista korjauskelvottomiksi. ”Tuntuu pahalta, että lapseni menettivät koulukirjansa ja tavaransa”, Amina toteaa. Perhe viipyi naapurin kodissa kaksi päivää, minkä jälkeen he muuttivat valtion leirille. Leiri on tarkoitettu niille joenvarren asukkaille, joiden kodit tuhoutuivat Idai-myrskyssä. Amina lapsineen asuu valkoisessa teltassa. Se on yksi noin paristakymmenestä teltasta suuren puun ympärillä.

Leiri on kaupungin laidalla, kaukana joenrannan kotimaisemista. Matka on osoittautunut haasteeksi. Aminalla oli tapana ostaa maapähkinöitä, valmistaa niitä ja myydä edelleen torilla, mutta maapähkinöiden ostaminen ei enää onnistu, koska ostopaikka sijaitsee kaukana. Lasten kävelymatka kouluun kestää nyt kaksi tuntia. Vanhin tytär jäi kaupunkiin, jotta voisi myydä maapähkinöitä torilla äidin sijasta. Tytär asuu naapurin luona ja lähettää myynnistä saadut tuotot perheelleen.

Tällä hetkellä Amina lapsineen on leirin ainoa asukas. Muut ovat muuttaneet takaisin vahingoittuneisiin joenrannan koteihinsa, sillä he pitivät välimatkaa liian pitkänä. Joenrannalla tulvii usein, ja asukkaita on toistuvasti käsketty muuttamaan muualle. He ovat kuitenkin tottuneet asumaan joen rannalla, ja veden ääreen he myös palaavat.

Amina on tutustunut OM:n tiimiin. Hän on päässyt mukaan Tabitha-projektiin, jossa annetaan naisille ompelukoulutusta, jotta he voivat elättää perheensä.

Teksti ja kuva: Rebecca Rempel

Idai-hirmumyrsky

  • Sykloni Idai iski Mosambikiin 14.3.2019
  • Myös Zimbabwessa ja Malawissa hirmumyrsky aiheutti tuhoja
  • Katastrofi vaikuttaa arviolta noin 1,5 miljoonan ihmisen elämään
  • Kuolonuhreja satoja
  • Myrky tuhosi rakennuksia ja omaisuutta
  • Nykyisissä olosuhteissa sairaidet, kuten kolera, leviävät helposti

AVUSTUS- JA KEHITYSYHTEISTYÖ

Jumalan rakkaus kutsuu auttamaan hädän ja katastrofien keskellä. Emme halua luovuttaa puutetta ja tuskaa kohdatessamme, vaan haluamme palvella hädän keskellä ja köyhien, syrjäytyneiden sekä unohdettujen parissa. Miljoona sanaa rakkaudesta ei auta, jos rakkaus ei tule todeksi teoissa.