Nuoret ja rohkeat somalikristityt

Ruotsissa monet nuoret somalit kohtaavat Jeesuksen luokkatovereiden ja ystävien välityksellä.

Manaarin tarina

Yksi heistä on Manaar*, 21-vuotias somalinainen. Manaar kuuli ensimmäistä kertaa Jeesuksesta luokkatoveriltaan. Hän halusi tietää lisää, joten hän alkoi lukea Raamattua ja vertasi sitä Koraaniin. Manaar tuli siihen tulokseen, että Koraanissa ei ole rakkautta, mutta Raamatusta löytyy Kristuksen rakkaus.

Tieto Manaarin kääntymisestä kristityksi levisi nopeasti perheen ja fundamentalistisen islamilaisen naapuruston keskuudessa. Jopa Yhdysvalloissa asuva täti sai kuulla asiasta ja puuttui siihen. ”Olet häpeäksi perheelle. Sinun täytyy palata islamiin”, hän kirjoitti.

Paineesta huolimatta Manaar ei antanut periksi. ”Oletteko edes lukeneet Raamattua?”, hän kysyi perheenjäseniltään. ”Tiedättekö, mistä puhutte? Oletteko lukeneet Koraania?” Manaarin perheenjäsenet eivät olleet lukeneet kumpaakaan, joten Manaar lähetti heille molemmat kirjat sähköisessä muodossa. Näin he voisivat lukea kirjoja itse ennen kuin nuhtelevat häntä.

Manaarin äiti ei kuitenkaan luovuttanut, vaan jatkoi painostusta, jotta Manaar palaisi islamiin. Äiti sopi kolmen miehen kanssa, että he puhuisivat hänen tyttärelleen. Miehistä yksi oli 25-vuotias somalimuslimi, toinen muslimiksi kääntynyt hindu ja kolmas ruotsalainen teologi, joka oli myös kääntynyt islamiin.

Manaar suostui puhumaan miesten kanssa sillä ehdolla, että hänen äitinsä tulisi hänen kanssaan kirkkoon. Äiti tulikin tyttärensä kanssa jumalanpalvelukseen, mutta afrikkalainen seurakunta ei tehnyt häneen vaikutusta. Toisaalta myöskään kolmen miehen vakuuttelut eivät saaneet Manaarin päätä kääntymään. ”Te ette tunne Koraania ettekä Raamattua. Mistä te oikein puhutte?”, hän kysyi.

Myöhemmin Manaar sattui kuulemaan, miten yksi miehistä kertoi keittiössä hänen äidilleen: ”Tämä pähkinä on hankala särjettäväksi.”

Miesten epäonnistuneen yrityksen jälkeen Manaarin äiti pyysi paikallista imaamia puhumaan tyttärensä kanssa. Manaar suostui taas yhdellä ehdolla: mikäli imaami tulee mukaan kirkkoon.

Manaar on omalla paikallaan rohkea todistaja.

Alin tarina

Ali*, 21, kohtasi Jeesuksen yrittäessään saada muita seuraamaan islamia. Ali on muslimiperheestä, joka muutti asumaan pikkukaupunkiin Ruotsissa. Kaupungissa ei ollut koraanikoulua, joten Ali päätti perustaa itse ryhmän Koraanin opiskelua varten. Ryhmä kasvoi muutamasta jäsenestä noin kolmeenkymmeneen.

Ali tunnettiin alueella hyvin. Hän oli innokas ja halusi saada ihmiset ymmärtämään, kuka Jumala todella on ja kääntymään muslimiksi.

Eräänä päivänä Ali päätti vierailla kotikadullaan olevassa kirkossa. Hän ajatteli, että kirkko olisi hyvä paikka puhua ihmisille, koska he jo uskovat Jumalaan. Kirkossa Alilla oli pitkiä keskusteluita tapaamiensa ihmisten kanssa.

Sosiaalisena ihmisenä Ali sai paljon ystäviä, joiden mukana hän tuli nuorten tapaamisiin. Eräänä iltana Ali nosti huomaamattaan kätensä ylös ylistyksen aikana. Huomattuaan asian hän veti kätensä alas, mutta jatkoi kuitenkin kuuntelemista.

Merkittävä käännekohta Alin elämässä oli pääsiäisleiri, johon hänet kutsuttiin mukaan. Leirillä häneltä kysyttiin, haluaisiko hän ottaa Jeesuksen vastaan Herranaan. Ali vastasi myöntävästi ja palasi kotiinsa uskovana kristittynä. Aluksi Ali piti uskonsa salassa perheeltään. Yhteisössä alkoi kuitenkin kiertää huhuja siitä, että Alille oli tapahtunut jotain.

Kerran Alin ollessa mukana kristittyjen nuorten tapaamisessa, jossa oli myös toinen somali, Ali koki, että hänen tulisi todistaa perheelleen. Seuraavana aamuna hän kysyi isältään, josko he voisivat puhua. ”Tiedätkö mitä, minusta on tullut kristitty”, hän totesi.

”Epäilinkin sitä”, isä vastasi. Ali tiedusteli, mistä epäilys oli herännyt. ”Oli todella hankalaa saada sinut kouluaamuisin ylös sängystä, mutta sunnuntaiaamuisin olet aikaisin hereillä, käyt pesulla, valmistaudut, pukeudut siististi ja sitten katoat etkä tule ennen iltaa takaisin.”

Vaikka Alin isä ei heti haastanut poikansa uutta uskoa, äidin kuultua asiasta Alin täytyi lähteä kotoa. Aluksi Ali eli kristityn perheen kanssa. Perheen piti kuitenkin muuttaa. Silloin Alin vanhemmat kutsuivat hänet takaisin kotiin sillä ehdolla, että hän ei puhuisi uskonnosta.

Nykyään Ali opiskelee raamattukoulussa. Hän puhuu jo entuudestaan kolmea kieltä, mutta on nyt aloittanut darin ja farsin opinnot, jotta voisi tavoittaa muita maahanmuuttajia.

*nimet muutettu

Teksti: Nicole James / OM
Kuva: Julia / OM

Somalia

  • Valtio Afrikan sarvessa
  • Pääkaupunki Mogadishu
  • Väkiluku arviolta n. 11 miljoonaa
  • Muslimimaa
  • Sisällissota ja levottomuudet vaikuttaneet yhteiskuntaan
  • Somalidiaspora: n. 1-1,5 miljoonaa somalia asuu Somalian ulkopuolella